Mamoooo, daj coś słodkieeeego! – czy tylko ja słyszę to zawodzenie? A kiedy ciężko wyjść z domu do sklepu, trzeba ruszyć głową i wymyślić coś pysznego, co jednocześnie zajęłoby dzieci na tyle, żeby nie usłyszeć za chwilę kolejnego powszechnego zwrotu: – Mamoooo, nudzi mi się! Dzięki Davidowi Gaboriaud mam na to sposób!
Kiedy Almette #zostańwdomu z przyjemnością dowiedziało się, że wspólne gotowanie z dziećmi to dla mnie codzienność i sposób na aktywne i pożywne zajęcie chłopaków, zaprosiło mnie do akcji #zostańwdomu z przyjemnością. David Gaboriaud łączy się ze mną online i proponuje łatwy i smaczny przepis, który mogę łatwo zrobić z dziećmi i który jest też okazją do znakomitej zabawy i fajnym czasem spędzonym razem.
Tym razem David zaproponował nam zrobienie babki piaskowej. Kiedy to usłyszałam, trochę zbladłam, bo w wypiekach jestem bardzo średnia, ale pomyślałam, że jak nie wyjdzie, to zwalę na dzieci. To jest taki plus przyrządzania wspólnych posiłków. Odpowiedzialność za danie rozkłada się na dwie lub trzy osoby i ostatecznie wszystkim smakuje, bo robiliśmy je razem i każdy przyłożył rękę do efektu końcowego.
Na szczęście, okazało się, że przepis był tak łatwy, że babka wyszła… sami zobaczcie:
A tutaj podaję przepis na babkę:
Babka piaskowa z lukrem cytrynowym podana z Almette jogurtowym
Autor: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette
Czas przygotowania: 60 min
Dla ilu osób:
Porcja dla 4 osób
Składniki:
Ciasto:
7 żółtek
7 białek
170 g cukru trzcinowego
skórka starta z 1 cytryny + sok
3 łyżki rumu lub innego mocnego alkoholu
70 g mąki ziemniaczanej
90 g mąki pszennej
szczypta soli
masło i mąka do posmarowania formy
dodatki:
1 serek Almette jogurtowy
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Żółtka ubij z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodaj startą skórkę z cytryny.
Wymieszaj obie mąki z solą i też dodaj do żółtek. Wszystko cały czas mieszając, dolej sok z cytryny i rum. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, delikatnie mieszając szpatułką, dodawaj do miski ubitą pianę tak, aby nie opadła.
Piecz w rozgrzanym do 200 ℃ piekarniku przez 5 minut, a następnie w 130 ℃ przez 40-50 min lub do „suchego patyczka”.
W czasie, gdy ciasto się piecze wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
Wyciągnij babkę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Polej lukrem z cukru pudru i cytryny. Serwuj z serkiem Almette jogurtowym.
TIPY OD AUTORA:
- ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- jeśli nie znajdziesz ekologicznej cytryny, sparz ją i porządnie wyszoruj przed starciem skórki.
- zamiennikiem mąki ziemniaczanej może być skrobia kukurydziana, kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością.
- formę do babki starannie posmaruj masłem i oprósz mąką, dzięki temu ciasto ładnie i regularnie urośnie w trakcie pieczenia.