Zostań w domu z przyjemnością – tartaletki na cieście francuskim, które przygotowały moje dzieci

Gotowanie z jednym dzieckiem u boku praktykuję od lat, ale od kiedy starszak nie chodzi do szkoły i całymi dniami przesiaduje w domu, wyłączając w to przerwy na lekcje online, jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch małych mężczyzn w kuchni. Nie licząc Chłopa, ale to duży facet. I ustaliliśmy, że jak on gotuje, to ja mu się nie wcinam. A kiedy ja gotuję – to gotuję z dziećmi.

 

 

Dowiedziało się o tym Almette, które w zaprosiło mnie do akcji #zostańwdomu z przyjemnością. David Gaboriaud połączył się ze mną online i zaproponował łatwy i smaczny przepis, który dla moich chłopców nie był tylko przepisem. Był też okazją do znakomitej zabawy i fajnym czasem spędzonym razem.

 

Jak gotować z dzieckiem u nogi?

 

Czemu ja gotuję z dziećmi, a Chłop albo nie, albo rzadko? Bo żeby gotować z dziećmi, trzeba brać dużą poprawkę na to, do jakiego efektu dążymy. Dla mnie efekt gotowania nie musi być mega pyszny czy estetycznie zachwycający. Jeśli chłopcy mają akurat jakiś pomysł lub chcą eksperymentować – informuję, co się może stać, jeśli zrobią tak i tak i jeśli najstraszniejszą rzeczą będzie dziwny smak albo brzydki wygląd, pozwalam im na to.

W efekcie jedliśmy naprawdę dziwne wytwory kuchenne chłopców [włączając w to czteropoziomową pizzę, uprzedzam, że dolna warstwa się nie dopieka], ale chłopcy, smakując osobiście efekty swoich decyzji, kształtują smak i kolejne ich próby są o niebo doskonalsze i smaczniejsze. Jeśli się boisz spróbować, idealnym na pierwsze próby jest przepis, który zaproponował mi David, gdy połączyliśmy się online.

 

 

 

Tarteletki na cieście francuskim z serkiem Almette ze szczypiorkiem i warzywami.

 

Składniki:

serek Almette ze szczypiorkiem

opakowanie ciasta francuskiego

1 cukinia

1 cebula czerwona

2 pomidory

liście bazylii do dekoracji

oliwa z oliwek

sól, pieprz

 

Cukinię, cebulę i pomidora pokrój w plasterki. Połóż je na blachę do pieczenia, dopraw solą i pieprzem, polej oliwą i piecz w 180 aż warzywa zmiękną i się ładnie skarmelizują. Na blacie rozłóż ciasto francuskie i podziel je na kwadraciki ok 10 x 10 cm.

Każdy kwadracik posmaruj serkiem Almette ze szczypiorkiem tak, aby zachować czyste brzegi. Na każdym posmarowanym kwadraciku ułóż plasterek cebuli, cukinii i pomidora. Piecz ok 20-25 min w 180 ℃, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Udekoruj listkami bazylii i serwuj od razu.

 

TIP:

–      wyciągnij ciasto francuskie z lodówki w ostatniej chwili przed użyciem.

–      warzywa możesz upiec dzień wcześniej, wtedy zaoszczędzić dużo czasu.

–      nie nakładaj za dużo serka na ciasto, gdyż może wyjść zakalec

–      przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz użyć różnych warzyw i różnych smaków serka Almette, pesto, różnych dodatków i ozdób po upieczeniu (zioła, pestki, orzechy..), a nawet zrobić je w wersji na słodko.

–      jest to idealny przepis do zrobienia z dziećmi, ponieważ same mogą wybierać dodatki, które lubią i same dekorować swoje mini tarty.

 

 

Chłopcy, którzy już kilka razy robili pizzę, z tartaletkami poradzili sobie znakomicie. Warzywa, którymi udekorowaliśmy tartaletki, przygotowałam, oczywiście wcześniej – cukinię, cebulę i pomidor w plasterkach rozłożyłam na blasze, doprawiłam solą i pieprzem, polałam oliwą i podpiekłam w 180 stopniach w piekarniku, aż zmiękły.

 

Rozłożenie ciasta francuskiego i pokrojenie go w kwadraty zostawiłam już chłopcom – starszak z linijką odmierzał odstepy, bo środki kwadratów trzeba było lekko naciąć nożykiem. Potem zostało tylko nałożenie serka Almette i rozłożenie warzyw. To dla dzieci najlepsza część. Mój starszak ma dość silną wybiórczość i gotowanie, w którym on decyduje, jakie rzeczy znajdą się na potrawie to jeden ze sposobów, na wzbogacenie jego diety. Surowego pomidora nie włoży do buzi. Pomidora na tartaletce zjadał, aż mu się uszy trzęsły.

Te, zrobione przez Davida, wyglądają pięknie.
Nasze są mniej bogate, ale równie smaczne. I starszak zjadł te pomidory.

 

Tutaj zobaczycie filmik z naszej rozmowy z Davidem i wspólnego gotowania z chłopcami.

 


 

 

W ramach akcji #zostańwdomu z przyjemnością do końca maja będę pokazywać wam razem z Almette zdrowe, proste i smaczne przepisy, które możecie zrobić z dziećmi. Już tak długo siedzimy w domu, że delikatne eksperymenty w kuchni nie zaszkodzą, a dzieci się czegoś nauczą przy okazji. Tartaletki na cieście francuskim są o tyle fajnym pomysłem, że nie są trudne, dzieci mogą bardzo dużo rzeczy zrobić samodzielnie [porwanie pietruszki do przyprawienia, pokrojenie pomidora, smarowanie serka, ułożenie warzyw], a dodatkowo pozwala dzieciom skojarzyć posiłek z czymś miłym, przyjemnym i ekscytującym. Tartaletki można zrobić na śniadanie albo na kolację, ich przygotowanie to tak naprawdę chwila, ale muszę przyznać, że u mnie trwa to chwilę, bo mam dwóch pomocników. I oprócz pieczenia w zasadzie wszystko są w stanie zrobić sami.

 

Wpis powstał w ramach akcji #zostańwdomu z przyjemnością na zaproszenie marki Almette

Joanna Jaskółka

Joanna Jaskółka – w Sieci znana jako MatkaTylkoJedna – od dziesięciu lat przybliża życie na wsi i pisze o neuroróżnorodnym rodzicielstwie w duchu bliskości. Autorka książki „Bliżej”.

Wspieraj na Partronite.pl

Możesz wesprzeć moją pracę, dołączając do moich patronek.

Spodobał Ci się mój artykuł?

Możesz wesprzeć moją pracę
i postawić mi wirtualną kawę.

Może Cię też zainteresować...

Rzuciliśmy szkołę! (2)

Tydzień na edukacji domowej – jak zorganizowałam chłopcom naukę?

Rzuciliśmy szkołę!

Rzucamy szkołę i przenosimy się do Szkoły w Chmurze [podkast]

DSC_2519

Ciekawostki o kurach, z których pewnie nie zdawałaś sobie sprawy