Zostań w domu z przyjemnością – budyń jaglany ze smażonymi jabłkami i z cynamonem

 

 

Kiedy Almette #zostańwdomu z przyjemnością dowiedziało się, że wspólne gotowanie z dziećmi to dla mnie codzienność i sposób na aktywne i pożywne zajęcie chłopaków, zaprosiło mnie do akcji #zostańwdomu z przyjemnością. David Gaboriaud łączy się ze mną online i proponuje łatwy i smaczny przepis, który mogę łatwo zrobić z dziećmi i który jest też okazją do znakomitej zabawy i fajnym czasem spędzonym razem.

 

Tym razem David zaproponował nam zrobienie budyniu jaglanego, co było strzałem w dziesiątkę, bo chłopcy kochają jeść budynie, ale jakoś nigdy nie robili żadnego ze mną. Bo albo jeszcze spali, albo biegali po podwórku i ja szybko kombinowałam, czym by ich do domu zwabić. Tym razem mogliśmy zrobić go wspólnie, a David dawał nam wskazówki i rozbawiał chłopców.

 

Budyń jaglany ze smażonymi jabłkami i z cynamonem podany z serkiem Almette śmietankowym

Składniki:

pół szklanki kaszy jaglanej

mleko lub ulubiony napój roślinny

szczypta soli

2 łyżki syropu klonowego lub miodu

1 serek Almette śmietankowy

dodatki:

łyżka masła

1 jabłko

płaska łyżeczka cynamonu

2 łyżki syropu klonowego lub miodu

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną starannie opłucz pod gorącą wodą. Dodaj kaszy do garnka, zalej mlekiem tak, aby pokryło 2-3 cm kaszy. Przykryj i gotuj, aż całe mleko wsiąknie w kaszę. Dodaj sól i syrop klonowy. Zblenduj na gładką masę. Dodaj łyżkę serka Almette śmietankowego i wymieszaj. Osobno na rozgrzanej patelni  podsmaż na maśle posypane cynamonem i pokrojone w ósemki jabłka na złoty kolor. Serwuj budyń z jabłkami i serkiem Almette śmietankowym. Polej syropem klonowym.

 

TIP:

  • Ważne jest opłukać kaszę tak, aby pozbawić ją gorzkiego smaku.
  • Ten przepis możesz wykonać z kaszą jaglaną i płatkami owsianymi w proporcji 50/50
  • To jest doskonały sposób na wykorzystanie resztek ugotowanej kaszy jaglanej

 

 

Powyżej to budyń przygotowany z chłopcami. Pokazuję, ponieważ u nas widać grudki – chłopakom burczało w brzuchach i stwierdzili, że kilka minut blendowania wystarczy. U Davida wyszło lepiej, zerknijcie:

 

I zróbcie sami swój budyń 🙂

Joanna Jaskółka

Joanna Jaskółka – w Sieci znana jako MatkaTylkoJedna – od dziesięciu lat przybliża życie na wsi i pisze o neuroróżnorodnym rodzicielstwie w duchu bliskości. Autorka książki „Bliżej”.

Wspieraj na Partronite.pl

Możesz wesprzeć moją pracę, dołączając do moich patronek.

Spodobał Ci się mój artykuł?

Możesz wesprzeć moją pracę
i postawić mi wirtualną kawę.

Może Cię też zainteresować...

Rzuciliśmy szkołę! (2)

Tydzień na edukacji domowej – jak zorganizowałam chłopcom naukę?

Rzuciliśmy szkołę!

Rzucamy szkołę i przenosimy się do Szkoły w Chmurze [podkast]

DSC_2519

Ciekawostki o kurach, z których pewnie nie zdawałaś sobie sprawy