polne. Polne! I mączniki. Od kiedy siostra przywiozła nam paczuszki, w których gęsto ścieliły się świerszcze i inne karaluchy, nie możemy spędzić wieczora bez przegryzania go jakimś owadem. Moje ulubione to te w czekoladzie, dziadkowie, chłop i Kosmyk wolą na ostro. Ciekawe, jakie by wam posmakowały?
Przegryzając świerszcza mącznikiem z czułością smakuję się zemstą za kilkadziesiąt nieprzespanych nocy pewnej zimy, gdy chmara koników ulokowała się pod moim dachem i brzęczała - po kilkunastu nocach - wręcz złośliwie. Puszczałam im Black Sabbath na odstraszenie, ale to je tylko rozbestwiało.
Pomijając już, że one mogą budzić w was obrzydzenie [rozumiem!], spożywanie owadów jest dość ekologiczne i zdrowe. Mają w sobie mnóstwo białka i mogą być świetnym zamiennikiem mięsa. W przeciwieństwie do zwierząt, można hodować je w niewiarygodnym stłoczeniu, a i bez hodowli na jednego mieszkańca naszej planety przypada około 40 ton owadów - prawie gotowych do spożycia. Czujecie - gdybyśmy chociaż częściowo przerzucili się na świerszcze i karaluchy, prawdopodobnie zmniejszyłaby się liczba tych wszystkich brutalnych hodowli, gdzie krowy przez całe życie nie widzą światła i są dojone przez 24 godziny, a upasiona maciora nie może nawet wstać ze swojego metrowego kojca.
We mnie ten obrazek, kiedy siostra otworzyła pudełko, też budził obrzydzenie. A potem pomyślałam sobie, że większy wstręt czuję, patrząc na to, jak traktowane są zwierzęta na tych wszystkich fermach mięsa. I zjadłam. Świerszcza w czekoladzie. Pożarłam wszystkie. Za te noce wspomniane. Mączniki na ostro też są dobre. Do piwa zamiast czipsów? Rewelacja! Chłop poleca, bo ja piwa nie pijam.
Żądnym wiedzy mogę polecić dwa artykuły o jadalnych owadach [o, przez przypadek na początku napisałam "obiadach" :D]. TU i TU. Smacznego nie życzę - nie muszę, one naprawdę są smaczne, kiedy już się człowiek oswoi z myślą, że to...owad 🙂 Można je robić, jak już mówiłam: w czekoladzie, na ostro, na słono, prażone, w karmelu. Pycha!
No to co? Skusicie się? Jeśli jesteście z okolic Warszawy, zajrzyjcie na profil Buggish [KLIK]. Będą niedługo na Targach Zdrowej Żywności - będzie można spróbować owadzich smaków!