Zostań w domu z przyjemnością – babka piaskowa prosta tak, że dzieci ci pomogą ją zrobić.

Mamoooo, daj coś słodkieeeego! – czy tylko ja słyszę to zawodzenie? A kiedy ciężko wyjść z domu do sklepu, trzeba ruszyć głową i wymyślić coś pysznego, co jednocześnie zajęłoby dzieci na tyle, żeby nie usłyszeć za chwilę kolejnego powszechnego zwrotu: – Mamoooo, nudzi mi się! Dzięki Davidowi Gaboriaud mam na to sposób!

 

 

Kiedy Almette #zostańwdomu z przyjemnością dowiedziało się, że wspólne gotowanie z dziećmi to dla mnie codzienność i sposób na aktywne i pożywne zajęcie chłopaków, zaprosiło mnie do akcji #zostańwdomu z przyjemnością. David Gaboriaud łączy się ze mną online i proponuje łatwy i smaczny przepis, który mogę łatwo zrobić z dziećmi i który jest też okazją do znakomitej zabawy i fajnym czasem spędzonym razem.

 

Tym razem David zaproponował nam zrobienie babki piaskowej. Kiedy to usłyszałam, trochę zbladłam, bo w wypiekach jestem bardzo średnia, ale pomyślałam, że jak nie wyjdzie, to zwalę na dzieci. To jest taki plus przyrządzania wspólnych posiłków. Odpowiedzialność za danie rozkłada się na dwie lub trzy osoby i ostatecznie wszystkim smakuje, bo robiliśmy je razem i każdy przyłożył rękę do efektu końcowego.

 

Na szczęście, okazało się, że przepis był tak łatwy, że babka wyszła… sami zobaczcie:

 

 

 

A tutaj podaję przepis na babkę:

Babka piaskowa z lukrem cytrynowym podana z Almette jogurtowym

Autor: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette

 

Czas przygotowania: 60 min

 

Dla ilu osób:

Porcja dla 4 osób

 

Składniki:

Ciasto:

7 żółtek

7 białek

170 g cukru trzcinowego

skórka starta z 1 cytryny + sok

3 łyżki rumu lub innego mocnego alkoholu

70 g mąki ziemniaczanej

90 g mąki pszennej

szczypta soli

masło i mąka do posmarowania formy

dodatki:
1 serek Almette jogurtowy
1 szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Żółtka ubij z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodaj startą skórkę z cytryny.

Wymieszaj obie mąki z solą i też dodaj do żółtek. Wszystko cały czas mieszając, dolej sok z cytryny i rum. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, delikatnie mieszając szpatułką, dodawaj do miski ubitą pianę tak, aby nie opadła.

Piecz w rozgrzanym do 200 piekarniku przez 5 minut, a następnie w 130 przez 40-50 min lub do „suchego patyczka”.

W czasie, gdy ciasto się piecze wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.

Wyciągnij babkę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Polej lukrem z cukru pudru i cytryny. Serwuj z serkiem Almette jogurtowym.

 

TIPY OD AUTORA: 

  • ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
  • jeśli nie znajdziesz ekologicznej cytryny, sparz ją i porządnie wyszoruj przed starciem skórki.
  • zamiennikiem mąki ziemniaczanej może być skrobia kukurydziana, kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością.
  • formę do babki starannie posmaruj masłem i oprósz mąką, dzięki temu ciasto ładnie i regularnie urośnie w trakcie pieczenia.

 

Joanna Jaskółka

Joanna Jaskółka – w Sieci znana jako MatkaTylkoJedna – od dziesięciu lat przybliża życie na wsi i pisze o neuroróżnorodnym rodzicielstwie w duchu bliskości. Autorka książki „Bliżej”.

Wspieraj na Partronite.pl

Możesz wesprzeć moją pracę, dołączając do moich patronek.

Spodobał Ci się mój artykuł?

Możesz wesprzeć moją pracę
i postawić mi wirtualną kawę.

Może Cię też zainteresować...

Rzuciliśmy szkołę! (2)

Tydzień na edukacji domowej – jak zorganizowałam chłopcom naukę?

Rzuciliśmy szkołę!

Rzucamy szkołę i przenosimy się do Szkoły w Chmurze [podkast]

DSC_2519

Ciekawostki o kurach, z których pewnie nie zdawałaś sobie sprawy