Kiedy Almette #zostańwdomu z przyjemnością dowiedziało się, że wspólne gotowanie z dziećmi to dla mnie codzienność i sposób na aktywne i pożywne zajęcie chłopaków, zaprosiło mnie do akcji #zostańwdomu z przyjemnością. David Gaboriaud łączy się ze mną online i proponuje łatwy i smaczny przepis, który mogę łatwo zrobić z dziećmi i który jest też okazją do znakomitej zabawy i fajnym czasem spędzonym razem.
Tym razem David zaproponował nam zrobienie budyniu jaglanego, co było strzałem w dziesiątkę, bo chłopcy kochają jeść budynie, ale jakoś nigdy nie robili żadnego ze mną. Bo albo jeszcze spali, albo biegali po podwórku i ja szybko kombinowałam, czym by ich do domu zwabić. Tym razem mogliśmy zrobić go wspólnie, a David dawał nam wskazówki i rozbawiał chłopców.
Budyń jaglany ze smażonymi jabłkami i z cynamonem podany z serkiem Almette śmietankowym
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
mleko lub ulubiony napój roślinny
szczypta soli
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 serek Almette śmietankowy
dodatki:
łyżka masła
1 jabłko
płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną starannie opłucz pod gorącą wodą. Dodaj kaszy do garnka, zalej mlekiem tak, aby pokryło 2-3 cm kaszy. Przykryj i gotuj, aż całe mleko wsiąknie w kaszę. Dodaj sól i syrop klonowy. Zblenduj na gładką masę. Dodaj łyżkę serka Almette śmietankowego i wymieszaj. Osobno na rozgrzanej patelni podsmaż na maśle posypane cynamonem i pokrojone w ósemki jabłka na złoty kolor. Serwuj budyń z jabłkami i serkiem Almette śmietankowym. Polej syropem klonowym.
TIP:
- Ważne jest opłukać kaszę tak, aby pozbawić ją gorzkiego smaku.
- Ten przepis możesz wykonać z kaszą jaglaną i płatkami owsianymi w proporcji 50/50
- To jest doskonały sposób na wykorzystanie resztek ugotowanej kaszy jaglanej
Powyżej to budyń przygotowany z chłopcami. Pokazuję, ponieważ u nas widać grudki – chłopakom burczało w brzuchach i stwierdzili, że kilka minut blendowania wystarczy. U Davida wyszło lepiej, zerknijcie:
I zróbcie sami swój budyń 🙂