Zostań w domu z przyjemnością i zrób z dziećmi kopytka

Kopytka to ulubione danie moich dzieci. I bywa tak, że zanim podam obiad, to chłopcy są już napełnieni po czubki uszu podjadaniem świeżo wyciąganych z wody kopytek. Tylko że… kopytka zawsze robi moja mama. Ja nigdy się nie odważyłam zrobić ich samodzielnie.

 

 

Kiedy Almette  dowiedziało się, że wspólne gotowanie z dziećmi to dla mnie codzienność i sposób na aktywne i pożywne zajęcie chłopaków, zaprosiło mnie do akcji Almette #zostańwdomu z przyjemnością. David Gaboriaud łączy się ze mną online i proponuje łatwy i smaczny przepis, który mogę łatwo zrobić z dziećmi i który jest też okazją do znakomitej zabawy i fajnym czasem spędzonym razem.

 

Kiedy David zaproponował nam zrobienie kopytek, tylko się uśmiechnęłam. To się nie może udać – pomyślała, ale David obiecał dawać wskazówki i zapewniał, że dzięki nim kopytka wyjdą idealnie. Nawet jeśli będę robić je z dwoma małymi pomocnikami.

 

 

Kopytka z sosem i z serkiem Almette z ziołami

 

Składniki:

ciasto:

1 kg ziemniaków

1 jajko

mąka pszenna

2 szczypty soli

dodatki:

1 serek Almette z ziołami

świeże ulubione zioła do posypania

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki wyciśnij przez praskę. Dodaj jajko, sól i wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrabiaj. Ciasto może być lepkie i kiedy dodasz za dużo mąki, ciasto wyjdzie za twarde.  Ciasto podziel na mniejsze kawałki, a każdy kawałek uformuj na cienki wałek o grubości palca. Tnij pod kątem. Gotuj w osolonej wodzie partiami ok 2-3 min. Po wyciągnięciu z garnka, wymieszaj je z dwiema łyżkami serka Almette z ziołami i odrobiną wody z gotowania. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj ulubionymi świeżym ziołami i serwuj od razu.

TIP:

  • To doskonały przepis na wykorzystanie ugotowanych ziemniaki z dnia poprzedniego!
  • Kopytka możesz zjeść w opcji wytrawnej z różnymi sosami (grzybowy, pomidorowym itp.) lub na słodko z cukrem i bułką tartą z masłem.
  • Jeśli ci zostały nie ugotowane kopytka, wystarczy je położyć na tacę i zamrozić. Wtedy nie skleją się. Po wyciągnięciu z zamrażalki wystarczy je wrzucić do gotującej się wody i gotować 2-3 min.
  • Jeśli zabarwisz ciasto  sokiem z buraka, wyjdą całe ciemne różowe.

 

Joanna Jaskółka

Joanna Jaskółka – w Sieci znana jako MatkaTylkoJedna – od dziesięciu lat przybliża życie na wsi i pisze o neuroróżnorodnym rodzicielstwie w duchu bliskości. Autorka książki „Bliżej”.

Wspieraj na Partronite.pl

Możesz wesprzeć moją pracę, dołączając do moich patronek.

Spodobał Ci się mój artykuł?

Możesz wesprzeć moją pracę
i postawić mi wirtualną kawę.

Może Cię też zainteresować...

Rzuciliśmy szkołę! (2)

Tydzień na edukacji domowej – jak zorganizowałam chłopcom naukę?

Rzuciliśmy szkołę!

Rzucamy szkołę i przenosimy się do Szkoły w Chmurze [podkast]

DSC_2519

Ciekawostki o kurach, z których pewnie nie zdawałaś sobie sprawy