Kopytka to ulubione danie moich dzieci. I bywa tak, że zanim podam obiad, to chłopcy są już napełnieni po czubki uszu podjadaniem świeżo wyciąganych z wody kopytek. Tylko że… kopytka zawsze robi moja mama. Ja nigdy się nie odważyłam zrobić ich samodzielnie.
Kiedy Almette dowiedziało się, że wspólne gotowanie z dziećmi to dla mnie codzienność i sposób na aktywne i pożywne zajęcie chłopaków, zaprosiło mnie do akcji Almette #zostańwdomu z przyjemnością. David Gaboriaud łączy się ze mną online i proponuje łatwy i smaczny przepis, który mogę łatwo zrobić z dziećmi i który jest też okazją do znakomitej zabawy i fajnym czasem spędzonym razem.
Kiedy David zaproponował nam zrobienie kopytek, tylko się uśmiechnęłam. To się nie może udać – pomyślała, ale David obiecał dawać wskazówki i zapewniał, że dzięki nim kopytka wyjdą idealnie. Nawet jeśli będę robić je z dwoma małymi pomocnikami.
Kopytka z sosem i z serkiem Almette z ziołami
Składniki:
ciasto:
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka pszenna
2 szczypty soli
dodatki:
1 serek Almette z ziołami
świeże ulubione zioła do posypania
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki wyciśnij przez praskę. Dodaj jajko, sól i wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrabiaj. Ciasto może być lepkie i kiedy dodasz za dużo mąki, ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, a każdy kawałek uformuj na cienki wałek o grubości palca. Tnij pod kątem. Gotuj w osolonej wodzie partiami ok 2-3 min. Po wyciągnięciu z garnka, wymieszaj je z dwiema łyżkami serka Almette z ziołami i odrobiną wody z gotowania. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj ulubionymi świeżym ziołami i serwuj od razu.
TIP:
- To doskonały przepis na wykorzystanie ugotowanych ziemniaki z dnia poprzedniego!
- Kopytka możesz zjeść w opcji wytrawnej z różnymi sosami (grzybowy, pomidorowym itp.) lub na słodko z cukrem i bułką tartą z masłem.
- Jeśli ci zostały nie ugotowane kopytka, wystarczy je położyć na tacę i zamrozić. Wtedy nie skleją się. Po wyciągnięciu z zamrażalki wystarczy je wrzucić do gotującej się wody i gotować 2-3 min.
- Jeśli zabarwisz ciasto sokiem z buraka, wyjdą całe ciemne różowe.