Będziemy potrzebować:
2 kg obranej dyni
2 kg kwaśnych jabłek [pamiętacie "Jedz jabłka króliku"? Człowiek też niech je zjada :D]
1 kg cukru
1 cukier waniliowy
1 galaretkę pomarańczową
Dynię i jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać cukier, cukier waniliowy i galaretkę. Smażyć aż dżem będzie gęsty. Przełożyć do słoików. Pasteryzować około 20 minut.
A teraz pochwalcie się swoimi dyniowymi przepisami! Wiem też, że czekacie na wyprzedaże - cały czas staram się posortować ciuchy, ale w kolejce czeka jeszcze głóg i masa innych rzeczy, więc piorę i prasuję przy okazji, jak dziecko śpi 🙂