Dżem z dyni i jabłek

 Kiedy ostatnio wrzuciłam na Instagram zdjęcie dyni, od razu zaczęliście rzucać pomysłami na to, co można z tej dyni zrobić. Jak wiecie, uwielbiam wszystko na słodko i właśnie słodkimi przepisami mój blog stoi, więc dziś nie będzie inaczej – zaraz poznacie przepis na pyszny dżem z dyni i jabłek.

Będziemy potrzebować:

2 kg obranej dyni
2 kg kwaśnych jabłek [pamiętacie „Jedz jabłka króliku”? Człowiek też niech je zjada :D]
1 kg cukru
1 cukier waniliowy
1 galaretkę pomarańczową

dynia, przepisy z dyni, co zrobic z dyni, dzem z dyni, z jablkami, dzem dyniowo-jablkowy, przetwory z dyni,
dynia, przepisy z dyni, co zrobic z dyni, dzem z dyni, z jablkami, dzem dyniowo-jablkowy, przetwory z dyni,

Dynię i jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać cukier, cukier waniliowy i galaretkę. Smażyć aż dżem będzie gęsty. Przełożyć do słoików. Pasteryzować około 20 minut.

dynia, przepisy z dyni, co zrobic z dyni, dzem z dyni, z jablkami, dzem dyniowo-jablkowy, przetwory z dyni,
Dżem robi się całkiem szybko, najwięcej czasu, oczywiście, zajmuje obieranie i krojenie dyni, ale pomaga myśl, że właśnie tworzy się coś pysznego. Nigdy nie przepadałam za dynią, ale w tej formie, muszę przyznać, nawet mi smakuje 🙂
dynia, przepisy z dyni, co zrobic z dyni, dzem z dyni, z jablkami, dzem dyniowo-jablkowy, przetwory z dyni,
dynia, przepisy z dyni, co zrobic z dyni, dzem z dyni, z jablkam, dzem dyniowo-jablkowy, przetwory z dyni,

A teraz pochwalcie się swoimi dyniowymi przepisami! Wiem też, że czekacie na wyprzedaże – cały czas staram się posortować ciuchy, ale  w kolejce czeka jeszcze głóg i masa innych rzeczy, więc piorę i prasuję przy okazji, jak dziecko śpi 🙂

Joanna Jaskółka

Joanna Jaskółka – w Sieci znana jako MatkaTylkoJedna – od dziesięciu lat przybliża życie na wsi i pisze o neuroróżnorodnym rodzicielstwie w duchu bliskości. Autorka książki „Bliżej”.

Wspieraj na Partronite.pl

Możesz wesprzeć moją pracę, dołączając do moich patronek.

Spodobał Ci się mój artykuł?

Możesz wesprzeć moją pracę
i postawić mi wirtualną kawę.

Może Cię też zainteresować...

Rzuciliśmy szkołę! (2)

Tydzień na edukacji domowej – jak zorganizowałam chłopcom naukę?

Rzuciliśmy szkołę!

Rzucamy szkołę i przenosimy się do Szkoły w Chmurze [podkast]

DSC_2519

Ciekawostki o kurach, z których pewnie nie zdawałaś sobie sprawy

0 0 votes
Ocena artykułu
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Pacek
9 lat temu

Mnie uwiodła dynia pieczona,tzn.pokrojona na takie grube frytki,posypana ulubionymi przyprawami i ułożona na posmarowanej olejem blaszce. Pycha

Anonymous
Anonymous
Reply to  Anna Pacek
9 lat temu

Aniu a na jak dlugo wstawiasz dynie do piekarnika?

Iwona A.
9 lat temu

Zrobiłam kiedyś wspaniały dżem dyniowo-cytrynowy z dodatkiem wanilii. No i co z tego jak parę lat później wywaliłam wszystko, u mnie nikt dżemów nie jada 🙁

100 km za miastem
9 lat temu

Zupa krem na mleku kokosowym, placuszki dyniowo – cukiniowe, racuchy z dyni, kurczak z duszoną dynią – wszystko pyyycha! Pozdrowienia M.

Kinga Łucja
9 lat temu

wygląda kusząco!!

Lucjan
Lucjan
9 lat temu

Jadłbym.

Szajbnięta_Matka
9 lat temu

Domowy dżem to moje marzenie ale ja lewa w gotowaniu jestem więc niestety ale chyba nie do spełnienia .. a szkoda bo wyglada i pewnie smakuje mega 🙂

nika Osia
9 lat temu

My w zeszłym tygodniu robiliśmy dżem, racuchy oraz trzy rodzaje nalewek z dyni 🙂 Do tego robię jeszcze zupę-krem z dyni.

Anna
9 lat temu

Rewelacja! Jutro po przebudzeniu biegnę na sopocki ryneczek aby kupić piękna jesienną dynię i jabłka. Wymarzone słoiczki z Mazur już przygotowane, szukalam ich wszędzie a znalazłam podczas weekendu w Gizycku 🙂 dziękuję za tak apetyczną inspirację, sama nie wpadłabym na takie połączenie!

Mio i Mao
9 lat temu

Jutro piekę ciasto wg nowego przepisu. Jak wyjdzie będę się chwalić na blogu. Pozdrowienia!